25 August 2007

Høstsuppe - Authumn soup

Vi lever i en verden hvor vi har vunnet mye og tapt kanskje desto mer? En av de tingen jeg synes vi har tapt er gleden over årstidene og hva den gir til oss av gleder ved matbordet. Før var vi nødt ti å vente til høsten for å få tak i høstgrønnsakene, som igjen ga oss de velsmakende vitaminbombene. Nå får man tak i alle grønnsakene året rundt. Jordbær midt på vinteren, ja selv klementiner som før var kun spist ved juletider har blitt en helårsfrukt.
Men uansett - for meg så er høsten det samme som får-i-kål og høstsuppe. Her servert med flatbrød. Og for de som ikke måtte vite hva MIN suppe består av, så er det poteter, litt purre, kålrabi, kål, persillerot, gulrot kuttet i små terninger. Fra før av har jeg koke en par kilo med grytekjøtt i noen timer så det er skikkelig mørt, spart på kokevannet som er fin kraft, og bruker dette i kokevannet til grønnsakene. Lar kjøttet koke med grønnsakene de siste ti minuttene. Heller over to bokser med tomatpure og har oppi salt og pepper etter behov. Er tomatpureen sur så utjevn det med litt sukker.
Serveres med en høststorm, litt fallende løv, en forferdelig dårlig langtidsvarsel med fare for snø i høyereliggende strøk og levende lys. Og et par venner.

In our society we have gained a lot of things, but I think we might have lost even more. One of the things that now are lost are the joy over what the different seasons provide us with on the table. In the old days, one of the great joys of authumns was all the variety of vegetables you could get, that resulted in the most wonderful meals of vegetablesoups, and the norwegian speciality "får-i-kål" which actually is just a pile of cooked lamb, newly slaughtered coocked togheter with two cabbage-heads cut into large pieces, a whole lot of black pepper and some salt. Sounds probably awful, but for most norwegians it a "must". Today we can get all sorts of vegetables all the year around. You can eat strawberries in january, and clementines that used to be a strictly around-Christmas-fruit is now in the shops all the year round. The longing and the joy of getting that special fruit or that special veggie is gone.

Today I read the weatherforcast in the paper, telling us that authumn is on the way. We can expect a 10 degree fall in temperature from tomorrow (celsius) and that it will snow above 800 mtrs. So today I made my beef and vegetable soup as I usually do every authumn. It's best served with a few authumn storms, falling leaves, danger of snow, some lit candles and good friends.

Høstsuppe - Authumn soup

Vi lever i en verden hvor vi har vunnet mye og tapt kanskje desto mer? En av de tingen jeg synes vi har tapt er gleden over årstidene og hva den gir til oss av gleder ved matbordet. Før var vi nødt ti å vente til høsten for å få tak i høstgrønnsakene, som igjen ga oss de velsmakende vitaminbombene. Nå får man tak i alle grønnsakene året rundt. Jordbær midt på vinteren, ja selv klementiner som før var kun spist ved juletider har blitt en helårsfrukt.
Men uansett - for meg så er høsten det samme som får-i-kål og høstsuppe. Her servert med flatbrød. Og for de som ikke måtte vite hva MIN suppe består av, så er det poteter, litt purre, kålrabi, kål, persillerot, gulrot kuttet i små terninger. Fra før av har jeg koke en par kilo med grytekjøtt i noen timer så det er skikkelig mørt, spart på kokevannet som er fin kraft, og bruker dette i kokevannet til grønnsakene. Lar kjøttet koke med grønnsakene de siste ti minuttene. Heller over to bokser med tomatpure og har oppi salt og pepper etter behov. Er tomatpureen sur så utjevn det med litt sukker.
Serveres med en høststorm, litt fallende løv, en forferdelig dårlig langtidsvarsel med fare for snø i høyereliggende strøk og levende lys. Og et par venner.

In our society we have gained a lot of things, but I think we might have lost even more. One of the things that now are lost are the joy over what the different seasons provide us with on the table. In the old days, one of the great joys of authumns was all the variety of vegetables you could get, that resulted in the most wonderful meals of vegetablesoups, and the norwegian speciality "får-i-kål" which actually is just a pile of cooked lamb, newly slaughtered coocked togheter with two cabbage-heads cut into large pieces, a whole lot of black pepper and some salt. Sounds probably awful, but for most norwegians it a "must". Today we can get all sorts of vegetables all the year around. You can eat strawberries in january, and clementines that used to be a strictly around-Christmas-fruit is now in the shops all the year round. The longing and the joy of getting that special fruit or that special veggie is gone.

Today I read the weatherforcast in the paper, telling us that authumn is on the way. We can expect a 10 degree fall in temperature from tomorrow (celsius) and that it will snow above 800 mtrs. So today I made my beef and vegetable soup as I usually do every authumn. It's best served with a few authumn storms, falling leaves, danger of snow, some lit candles and good friends.

21 August 2007

BumperTagSociety


Jeg har nå blitt tatt som medlem av Bumpertag society fra Gry. Reglene er å sende et kort til en som trenger det innen syv dager. (Gjort det!) og nominere fem andre som også skal gjøre det samme- Og så skal man stolt vise frem dette på sin blog for å vise at man er med til å spre litt solskinn her i verden. I og med at jeg er "tatt" femten ganger eller noe slikt, håper jeg folk har forståelse for at jeg ikke klarer å lage femten kort og nominere 75 nye...
De nominerte er:
Anka
Kristian
Hege
Krummelure
The Ramblin' Rat

I've been tagged again for the Bumpertag society and Gry. Because I'm tagged about fifteen times allready I hoper there's an understanding that I just can't manage to send out fifteen cards and nominate 75 others. I've send one card out, and have nominated the five people above.

The "rules" are:
1) Send ONE card to someone you know within 7 days! (family, friends, associates, cyber people, etc.) ANYONE!!! Doesn't matter who... just do it. Can you imagine the smile on their face when they open their mailbox and see a card from you?
2) Tag (yes, I know, but this is the only way to spread this) 5 people you know to do the same thing (Tag means tag them to send their own cards to their own people).
3) Proudly display this on your blog to spread a little sunshine and pass it on

20 August 2007

Jeg har fått tildelt en pris - awarded



Jeg har fått tildelt den utmerkede prisen "Nice matters" fra Mom on the run og må nå nominere fem andre svært hyggelige mennesker som jeg synes fortjener denne utmerkelsen. Nå er jo dere alle sammen utrolig hyggelige og fortjener denne prisen, men jeg måtte velge fem.
De nominerte er

Hege T
Jorunn
Gry
Beata Ewa
Scrapbookfreubelen

I have gotten this award from Mom on the run and have to nominate five other persones who are ecpecially nice in the way that they have left nice comments or in other ways are nice. Well, all of you are actually very nice, but I had to pick five. The five awardwinners are listed above.