25 August 2007

Høstsuppe - Authumn soup

Vi lever i en verden hvor vi har vunnet mye og tapt kanskje desto mer? En av de tingen jeg synes vi har tapt er gleden over årstidene og hva den gir til oss av gleder ved matbordet. Før var vi nødt ti å vente til høsten for å få tak i høstgrønnsakene, som igjen ga oss de velsmakende vitaminbombene. Nå får man tak i alle grønnsakene året rundt. Jordbær midt på vinteren, ja selv klementiner som før var kun spist ved juletider har blitt en helårsfrukt.
Men uansett - for meg så er høsten det samme som får-i-kål og høstsuppe. Her servert med flatbrød. Og for de som ikke måtte vite hva MIN suppe består av, så er det poteter, litt purre, kålrabi, kål, persillerot, gulrot kuttet i små terninger. Fra før av har jeg koke en par kilo med grytekjøtt i noen timer så det er skikkelig mørt, spart på kokevannet som er fin kraft, og bruker dette i kokevannet til grønnsakene. Lar kjøttet koke med grønnsakene de siste ti minuttene. Heller over to bokser med tomatpure og har oppi salt og pepper etter behov. Er tomatpureen sur så utjevn det med litt sukker.
Serveres med en høststorm, litt fallende løv, en forferdelig dårlig langtidsvarsel med fare for snø i høyereliggende strøk og levende lys. Og et par venner.

In our society we have gained a lot of things, but I think we might have lost even more. One of the things that now are lost are the joy over what the different seasons provide us with on the table. In the old days, one of the great joys of authumns was all the variety of vegetables you could get, that resulted in the most wonderful meals of vegetablesoups, and the norwegian speciality "får-i-kål" which actually is just a pile of cooked lamb, newly slaughtered coocked togheter with two cabbage-heads cut into large pieces, a whole lot of black pepper and some salt. Sounds probably awful, but for most norwegians it a "must". Today we can get all sorts of vegetables all the year around. You can eat strawberries in january, and clementines that used to be a strictly around-Christmas-fruit is now in the shops all the year round. The longing and the joy of getting that special fruit or that special veggie is gone.

Today I read the weatherforcast in the paper, telling us that authumn is on the way. We can expect a 10 degree fall in temperature from tomorrow (celsius) and that it will snow above 800 mtrs. So today I made my beef and vegetable soup as I usually do every authumn. It's best served with a few authumn storms, falling leaves, danger of snow, some lit candles and good friends.

1 comment:

  1. Looks yummy.

    I lived in Northern Ontario (1600KM north and west of Toronto) and Herman in Oslo (60th parallel). However, we have both become acclimatised to Toronto weather. We are used to having summer until at least the end of September with even days into October and November about 15C.

    THe only thing I like about autumn is the changing color or trees but then comes the cold white winter! I love the seasons but spring and summer are the best!

    ReplyDelete

Thank you for leaving a comment on my blog!
Takk for at du legger igjen en kommentar i bloggen min!